Techniek en meer

Als je heel gericht oefent, kun je zeker je techniek verbeteren. Maar je zult geduld moeten tonen. Voorwaarde is dat je accepteert (pijler 6 van de Mindset Methode) dat zelfs de kleinste veranderingen tijd nodig hebben. Niemand van ons – ook de trainers niet – zal ooit nog de forehand van Federer leren slaan, de service van Serena Williams of de prachtige backhand langs de lijn van Stan Wawrinka. Een realistische kijk op je eigen mogelijkheden, ofwel zelfkennis (pijler 4), is noodzakelijk.

Zijn tennislessen of het deelnemen aan een tennisreis dan weggegooid geld? Welnee! De mogelijkheden van je techniek zijn weliswaar beperkt, maar de vooruitgang die je bij andere facetten van het spel kunt maken – spelinzicht, conditie en mentaliteit – zijn vrijwel grenzeloos.

In de praktijk leggen veel tennistrainers echter nadruk op techniek alleen, terwijl je nauwelijks wezenlijke vooruitgang boekt. Waar ligt dat aan? Om een nieuwe slag aan te leren moet je maandenlang vele uren heel gericht trainen en daar komen de meeste recreanten niet aan toe.

Spelinzicht verbeteren

Goed nieuws! Je spelinzicht verbeteren staat los van je leeftijd. Als je je ogen goed de kost geeft en inziet welke situaties zich op de baan voordoen, dan leer je veel voorkomende patronen in de wedstrijd en hoe je daar op kunt reageren.

Last but not least, als je met de juiste instelling op de baan staat, als je ieder punt met een gericht strijdplan begint en je daar ook op weet te concentreren, dan zul je het maximale uit je spel halen en veel meer plezier aan het spel beleven. In de trainingen van Mindset Tennis leer je hoe je dat moet doen.

Voetenwerk

Fitter worden is ook gemakkelijker dan je techniek verbeteren. Doe je meer gerichte oefeningen voor je voetenwerk, dan zul je veel beter voor de bal komen te staan en in balans zijn. Dit zal, ongeacht je techniek, het resultaat verbeteren. Wees gerust, we gaan niet naar het krachthonk. Op de baan doen we enkele oefeningen die gericht je voetenwerk voor het tennisspel verbeteren.

Mentaal

Je eigen instelling in je leerproces is uiteindelijk doorslaggevend voor je voortgang. Hierbij begeleiden we je zorgvuldig, want het is niet eenvoudig om te weten wat precies de 'juiste' instelling tijdens een wedstrijd of een training is. Essentieel hierbij is: probeer jezelf altijd een eenvoudige opdracht mee te geven. Bijvoorbeeld: Ik probeer iedere bal diep cross te spelen, zodat mijn tegenstander constant onder druk komt te staan en meer moet lopen. Door focus creëer je rust in je hoofd. Voor andere, vaak irrationele gedachten zoals 'van deze tegenstander mag ik niet verliezen', is dan geen ruimte meer. Als je dit vaak genoeg oefent ervaar je meer ontspanning en plezier in je spel, en betere resultaten.

Ook voor de training geldt dit principe. Je kunt tenslotte niet op één moment denken aan drie verschillende dingen, bijvoorbeeld het raakpunt, je ademhaling en de stand van je voeten. Wij zullen je dus steeds één goed uitvoerbare opdracht meegeven. Dat kan een technische opdracht, maar ook een tactische, mentale of conditionele opdracht zijn.

Ons motto

Aardige ogen! Dat is het motto bij alle trainingen van Mindset. Als je met een vriendelijke blik en zonder oordeel naar jezelf en je omgeving kijkt, kun je eindeloos leren. Ontwikkeling gaat samen met goede fouten. Dat geldt voor jong en oud, en elke niveau.

Het tweede en zeker zo belangrijke motto van Mindset reizen is: 'It's your game'. Daarmee bedoelen we dat iedereen uiteindelijk zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen tennisspel.

Onze coaches helpen je daarbij en hoe je je aandacht kunt sturen naar datgene waar je invloed op hebt. Op een verrassende manier laten zij zien dat je meer in eigen hand hebt dan je waarschijnlijk denkt.

Stel je vraag

* Verplicht